Dzisiaj morski akcenty:
SMAŻONA FLĄDRA W CIEŚCIE, PODAWANA Z SAŁATĄ I CZARNYMI OLIWKAMI, SOSEM WINEGRET, PIEPRZ CYTRYNOWYM..
SKŁADNIKI:
*2 tusze flądry
*Olej roślinny do smażenia
*sałata,czarne oliwki
*sos winegret
*piwo,mąka,jajko na ciasto,
*pieprz cytrynowy,sól,cytryna
Składniki na sos:
• 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto,wymieszaj piwo z mąką i jajkiem.Żeby skórka była chrupiąca i gruba,dobrze przylegała do ryby ciasto musi być dosyć gęste.Przypraw solą i pieprzem.
Umyj rybę,obtocz w mące,to poprawi przyczepność ciasta.Smaż na dobrze rozgrzanej patelni w oleju roślinnym.Ja używam oleju ryżowego,wytrzymuje 240C.Podawaj rybę z sałatą,czarnymi oliwkami,sosem winegret.Posyp pieprzem cytrynowym.
dodane na fotoforum:
kot54 2010-08-02
TO MOŻE BYĆ........SMACZNE......
MIŁEGO WIECZORU:)
ruda123 2010-08-02
Szpaczek lubi turkucie, ja za to chętnie jadam ryby;)).
iza57 2010-08-02
Jak zwykle coś pysznego serwujesz...Spokojnej nocki...Dobranoc:)
julaa1 2010-08-02
A to to już spisuje i robię!
keisyr5 2010-08-03
ciekawe i smaczne potrawy serwujesz , większość nie jadłem nawet , miłego i udanego dnia ci życzę
februar 2010-08-03
o rybeczka...mniami:))
walenty 2010-08-03
mówią o niej flądra ...ale jest rewelacyjna:)
amirys 2010-08-04
ryba?...jak dla mnie to o każdej porze i w każdej postaci mile widziana:)......
annaa75 2010-08-11
Same smacznosci..mniam,mniam ;)