Dzisiaj morskie akcenty:
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH
Nieskromnie powiem,że jedząc tą potrawę,popijając białym winem,poczułem się jak w extra restauracji nad Adriatykiem.Potrawa należy do tradycyjnej kuchni włoskiej.
Składniki:
* 1 kg świeżych muli - małży
* 2 małe szalotki lub 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 laski selera naciowego
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki
* 1 szklanka białego wina
* sól i świeżo zmielony pieprz,papryczka chili
Dodatki:
• grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą
• liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej do dekoracji
• przyprawa chili, oregano lub tymianek (dowolnie)
Mule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwartymi muszlami postukać w blat stołu i jeśli się nie zamkną wyrzucić. Dokładnie odsączyć.
Obrać szalotki i czosnek, pokroić na cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić szalotki seler i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.
Podawać z grzankami, maczając je w sosie pomidorowym. Posypać bazylią, natką pietruszki lub liśćmi rukwii wodnej.
Mule dobrze smakują jedzone prosto z patelni. Można je też doprawić ostrą papryką chilli(ja tak zrobiłem) lub suszonym oregano czy tymiankiem, dodając przyprawy do gotujących się pomidorów.
Koniecznie białe wino do kolacji.
UWAGI:
Dla większego aromatu można też dodać kilka świeżych pomidorków koktajlowych,ja tak zrobiłem,,,
dodane na fotoforum:
evaolga 2010-08-02
wygląda pysznie :), ciekawe jak smakuje :)
pozdrawiam i życzę miłego wieczorku :)
iemand 2010-08-02
...chyba nie lubię chociaż nigdy nie kosztowałam ...! Atak apetycznie wygladają! Pozdrawiam ...
infinit 2010-08-02
..i masz rację ...super smakowitość i wykwintność :))
Pozdrawiam i miłych chwil życzę :))
margoku 2010-08-02
Zdazylam jeszcze na te kolacje, czy juz po balu ? Ha, ha!
Pycha!
Proponuje ròwniez zrobic cozze gratinate, czyli mule nadziewane beszamelem i posypane bulka tarta i na 5 minut do piekarnika. Oczywiscie wczesniej mule rzeba otworzyc w garnku jak zwykle.
dorciad 2010-08-02
ech...to tutaj powiem tylko patrze i oblizuję się........apetit wygląda..........
kaska33 2010-08-02
TO JUŻ WYSZUKANE RARYTASY. WPRAWDZIE WYGLĄDAJĄ PIĘKNIE , ALE NIE WIEM CZY ODWAŻYŁABYM SIĘ TO TKNĄĆ. :)
infinit 2010-08-02
re: za żadne skarby nie chciałabym mieć takiego domu...
alisza 2010-08-02
no tak dlaczego nie jestem zaskoczona ano dlatego że jesteś mistrzem kuchni --moje gratulacje
ninka54 2010-08-02
PIĘKNIE PODANE-POZDRAWIAM
julaa1 2010-08-02
Są pyszne !Pozdrawiam
dziania 2010-08-02
Super , uwielbiam :-)
Słodkich snów i pozdrawiam:-)
agatap6 2010-08-02
więc zapraszam....szefa kuchni
airiam 2010-08-02
zapewne pyszne..:))
a samotna bo czasem fajnie pobyć samemu ze sobą..:))
pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki..;))
ulkach 2010-08-03
dzieki za szybka odüowiedz to chyba jutro pitrasze bo przepis mi sie podoba dobranoc
jankewa 2010-08-03
Pięknie wygląda :-))))
Ale chyba nigdy się nie skuszę..... aby spróbować :-)
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :-)))
Dobranoc ;-)))
jankewa 2010-08-03
- napewno wspaniałe !!! :-))) zresztą to gołym okiem widać :-)) a tak to pokazujesz że prawie czuć hehehhee
Ale ja jestem jakoś ,nie wiem -nie umiem się przekonać-hehehehe
alex27 2010-08-03
Ja wiem co :P ale nie wiem co "ona" chciała z nią zrobić :P dzięki za koment :D
ewa03 2010-08-03
¦ *Gdy Jesteś świat się śmieje*
¦ *Słonce świeci , wiatr nie wieje*
¦ *Przy Tobie wciaz jest lato*
¦ *PRZYJACIELU , dzieki za to*
♥MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ♥
spider6 2010-08-03
Witam.!!!
Godzina 5/50 a Ty śpisz...???
Wstawaj czas na poranną kawkę...;)
Miluśkiego dnia życzę.;))))
monik40 2010-08-03
Słowa Twoje są jak kwiaty...:)*
pachną nawet wtedy,
gdy ukryją się przed wzrokiem.
Pachną dobrocią jeszcze długo...
po wręczeniu....
uroczego dnia......witam;-)
ewa03 2010-08-03
no to mamy oboje ławeczki więc możemy posiedziec..:)
sulika 2010-08-03
Przepis sympatyczny, ale ja niestety muszę dać zarobić restauracji,
bo nie zdobyłabym się na przyrządzanie ich żywych...
nefele1 2010-08-03
....o jaaaacie jakie pyszności kto by się nie skusił , ja na pewno :)))) pozdrawiam, miłego dnia:))
katka12 2010-08-03
Chyba się spóźniłam na tę kolację ?
crist49 2010-08-03
Witam we wtorkowy poranek. Nieco się ochłodziło i można odpocząć od upałów. Milego dnia zycze super wygląda smacznego!
bardzo1 2010-08-03
będzie bez... :) smacznie wygląda... moje oleandry w tym roku pięknie kwitły, a teraz szykują się do kwitnienia drugi raz, podobnie, jak magnolia... w odpowiednim czasie wstawię fotkę... pozdrawiam
atomoje 2010-08-03
danie iście królewskie, jak zwykle u Ciebie
oglądam zdjęcie, czytam opis i.. czuję zapach :)
alkaa 2010-08-03
nie pożałujesz-a przy Twojej kulinarnej wyobraźni i smaku ,jak ją jeszcze podrasujesz to wyjdzie coś oryginalnego-tylko daj znać...
medii 2010-08-03
Witam milutko pozdrawiam cieplutko życząc miłego dnia oj to się wpraszam na wyżerkę
ewa17 2010-08-03
Słonecznego wtorku życzę:)
prelud 2010-08-03
Oj... masz tu tyle wspaniałych potraw, że wybiorę sobie coś innego, jeśli oczywiście pozwolisz??:))
tobieja 2010-08-03
nie odważyłabym się spróbować:(....wiem ,wiem....
re: bawić się chciał ale jak zgłodnieje tu go przyślę:))))
joan32 2010-08-03
wyglądaja naprawdę apetycznie
violinka 2010-08-03
fantastyczne danie pozdrwiam wakacyjnie
archaii 2010-08-19
tez je tak przygotowuje;)....lubie tez w smietance ...pozdrawiam:)