Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Oliwkaa ma Crem Brulee,,to mam i ja,,,

Francuski deserek CREME BRULEE. Tutaj jest waniliowy,chyba najczęściej spotykany,,ale można robić w innych smakach. (kawowy, pistacjowy, itp)
Ładnie będzie wyglądał, jak udekorujesz świeżymi owocami, ale możesz też orzechami i pistacjami.Smacznego.

Składniki:

• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii

Wykonanie:

* W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
* Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
* Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
* Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
* Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
* Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Możesz też włozyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzej tylko górną spiralę i zapiekaj krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.


Jeżeli mieszkasz w okolicy Szczecina, wyprawiasz jakiekolwiek przyjęcie, chętnie pomogę. A może po prostu chcesz zrobić wiosennego grilla dla Przyjaciół w ogrodzie? Może boisz się o koszty? Najlepiej zapytaj,,,


Z najnowszej chwili: W Buttonarium jest już 19 naszych guzików.

https://www.buttonarium.eu/wyszukiwarka1.php?kgo=muchaleon

Zachęcam do obejrzenia.

dodane na fotoforum:

melman

melman 2013-03-19

uwielbiammmmmmm! :)

rybka63

rybka63 2013-03-19

Spokojnie ja siedem dni w łóżku i teraz siedem przy grzejniku :) Kwarantannę mam:)

adamusk

adamusk 2013-03-19

po samym wyglądzie stwierdzam że to musi być bardzo bardzo dobre :)

melman

melman 2013-03-19

re: jak to ODWOŁANA??? nie może być odwołana...wracam do Polski w niedzielę i nie chcę się przeziębić już na lotnisku!!!

slav43

slav43 2013-03-19

Po sutym sniadanku przydałby mi się taki deserek.:)

rybka63

rybka63 2013-03-19

Chętnie bym zjadła coś takiego :)

aniak79

aniak79 2013-03-19

pysznie wyglada!

depka

depka 2013-03-19

O,Matko Łakomczuchów...
niam ..

guska13

guska13 2013-03-19

o, to cos dla mnie!!! Pycha!!!

ferd47

ferd47 2013-03-19

A co to jest?
Miłego wieczoru zyczę.

wandy

wandy 2013-03-19

Widze ze zebralo Cie na slodkosci?
Acha...to moze i ja sie dzis skusze na jakis kisiel wieczorowy.
Przygotowuje go ze swierzych lub kompotowych owocow i zastepuje mi kolacje. Nigdy nie kupuja gotowcow bo to sama chemia.
Brrrrrrrrrrrrrr.....u nas nadal bardzo zimno :( Wanda

zibi2

zibi2 2013-03-19

re nie tu ,jest piekna pogoda 19st pozdruwka;;;

migi80

migi80 2013-03-19

mniam mniam...

hania44

hania44 2013-03-19

No nie! Nie rób smaku bo ja jade pociągiem i nie mam takich pysznosci a to co pokazujesz to moje klimaty! :)

hania44

hania44 2013-03-19

Tak, pociąg cieplutki! :) Zjadłabym taki krem na zimno! :) A z czego on jest zrobiony? :)

basiah

basiah 2013-03-19

Pysznosci...:))mniamu:) pozdrawiam Slawku cieplo:)

dsolar

dsolar 2013-03-19

mniam mniam :) zostało się coś dla mnie ?/ :d
miłego wieczoru pozdrawiam :d

betina7

betina7 2013-03-19

Pysznie :)

hania44

hania44 2013-03-19

Śmietanka, żółtka - wiedziałam, ze to coś dla mnie! :)

betina7

betina7 2013-03-19

:)

frykasy

frykasy 2013-03-19

Bardzo lubię, ale w takiej formie jeszcze nie widziałam, zawsze dostawałam w kokilce z charakterystyczną skorupką na wierzchu...:))

cudolik2

cudolik2 2013-03-19

Jeść lubię,ale robić!-w żadnym wypadku;)))

smyk5

smyk5 2013-03-19

bardzo, bardzo, ale to bardzo lubię a moja siostra serwuje wyśmienity:)

oliwkaa

oliwkaa 2013-03-19

Można też polać crem płynnym jeszcze ciepłym karmelem i schlodzić :0))) Śliczniy Ci wyszedł ten creme brulee!

lilka13

lilka13 2013-03-19

nie zameczam, ona mrugnela !!!!
piatal!!!!!!!!

pola6

pola6 2013-03-19

Na pewno jest znakomity!
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

kot54

kot54 2013-03-19

no i co ja mam powiedzieć....wżyciu bym
tego nie zrobiła.....Smacznie wygląda i tak pewnie
smakuje...*;*

ruda51

ruda51 2013-03-19

..wygląda apetycznie,ale nie jadam słodkości..wolę schaboszczaka... hi hi...

elap6

elap6 2013-03-19

Takie danie z serkiem chętnie bym zjadła :)))

astra40

astra40 2013-03-19

wspaniały deser :)

jaworr

jaworr 2013-03-19

Bomba cholesterolowa... ale super deser..:)

marik54

marik54 2013-03-19

...wygląda super apetycznie... pozdrawiam Sławku...

jolak54

jolak54 2013-03-19

Pyszniutko u Ciebie Sławku.......przesyłam Ci wieczorne milutkie pozdrowienia........:)))

kris13

kris13 2013-03-19

Mmmm!!!...to chociaż sobie zaraz budyń zrobię ;)))

elap6

elap6 2013-03-19

re....wiosny nie będzie ???????????
to ja poproszę 5 porcji tych smakołyków !!!

ilona14

ilona14 2013-03-19

Re:
Proszę bez takich przepowiedni.Wiosna przyjdzie na pewno!!!
A Twoje pychotki są zbyt kaloryczne, ale od święta można zrobić, ale czy wszystkie tajniki przekazałeś?
Dzięki za przepis..)))

henry

henry 2013-03-19

Mniam... apetyczne:)))))))))
będzie wiosna.. bedzie... nieco opóźniona.:))

tenia45

tenia45 2013-03-19

Ale kusisz smakołykami przed snem....
Dobranoc.:))
Re.)Dobrze,ze tylko w Polsce hihihi

jusiap

jusiap 2013-03-19

Przesyłam Cieplutkie Pozdrowienia :) D o b r a n o c :)

jusiap

jusiap 2013-03-19

oby nie !!! a może będzie od razy lato :D
niech szybko będzie cieplej bo mnie choróbsko wykończy :((

znajoma

znajoma 2013-03-20

Pozdrawiam miłego dzionka :)

hasedi

hasedi 2013-03-20

po otrzymaniu wiadomości , że wiosna odwołana ...wpadłam się pocieszyć czymś słodkim :)

irenany

irenany 2013-03-20

Dzięki za przepis,osłodzę sobie zimowe dni.
Pozdrawiam ciepło.

karisa

karisa 2013-03-20

Pychotka. Pozdrawiam Sławku.

ankaaa

ankaaa 2013-03-20

Serdecznie pozdrawiam Sławku :))

beabar2

beabar2 2013-03-20

Tak wlasnie ten desser podbijja Europe ..Francuzi polskiej galaretki wciaz nie cierpia...lol.

basia43

basia43 2013-03-20

Mniam deserek :)

danka1

danka1 2013-03-20

Pozdrawiam w pierwszy dzień astronomicznej wiosny.

isia222

isia222 2013-03-20

bardzo lubię szczególnie z karmelem na wierzchu

fotomam

fotomam 2013-03-20

Wspaniała i smaczna galeria...♥•.¸♥ ...pozdrawiam milutko:)

inesss

inesss 2013-03-21

poproszę z dostawą do domu :)

dodaj komentarz

kolejne >