Oliwkaa ma Crem Brulee,,to mam i ja,,,
Francuski deserek CREME BRULEE. Tutaj jest waniliowy,chyba najczęściej spotykany,,ale można robić w innych smakach. (kawowy, pistacjowy, itp)
Ładnie będzie wyglądał, jak udekorujesz świeżymi owocami, ale możesz też orzechami i pistacjami.Smacznego.
Składniki:
• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii
Wykonanie:
* W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
* Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
* Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
* Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
* Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
* Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Możesz też włozyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzej tylko górną spiralę i zapiekaj krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.
Jeżeli mieszkasz w okolicy Szczecina, wyprawiasz jakiekolwiek przyjęcie, chętnie pomogę. A może po prostu chcesz zrobić wiosennego grilla dla Przyjaciół w ogrodzie? Może boisz się o koszty? Najlepiej zapytaj,,,
Z najnowszej chwili: W Buttonarium jest już 19 naszych guzików.
https://www.buttonarium.eu/wyszukiwarka1.php?kgo=muchaleon
Zachęcam do obejrzenia.
dodane na fotoforum:
melman 2013-03-19
uwielbiammmmmmm! :)
rybka63 2013-03-19
Spokojnie ja siedem dni w łóżku i teraz siedem przy grzejniku :) Kwarantannę mam:)
melman 2013-03-19
re: jak to ODWOŁANA??? nie może być odwołana...wracam do Polski w niedzielę i nie chcę się przeziębić już na lotnisku!!!
slav43 2013-03-19
Po sutym sniadanku przydałby mi się taki deserek.:)
rybka63 2013-03-19
Chętnie bym zjadła coś takiego :)
wandy 2013-03-19
Widze ze zebralo Cie na slodkosci?
Acha...to moze i ja sie dzis skusze na jakis kisiel wieczorowy.
Przygotowuje go ze swierzych lub kompotowych owocow i zastepuje mi kolacje. Nigdy nie kupuja gotowcow bo to sama chemia.
Brrrrrrrrrrrrrr.....u nas nadal bardzo zimno :( Wanda
migi80 2013-03-19
mniam mniam...
hania44 2013-03-19
No nie! Nie rób smaku bo ja jade pociągiem i nie mam takich pysznosci a to co pokazujesz to moje klimaty! :)
hania44 2013-03-19
Tak, pociąg cieplutki! :) Zjadłabym taki krem na zimno! :) A z czego on jest zrobiony? :)
frykasy 2013-03-19
Bardzo lubię, ale w takiej formie jeszcze nie widziałam, zawsze dostawałam w kokilce z charakterystyczną skorupką na wierzchu...:))
oliwkaa 2013-03-19
Można też polać crem płynnym jeszcze ciepłym karmelem i schlodzić :0))) Śliczniy Ci wyszedł ten creme brulee!
kot54 2013-03-19
no i co ja mam powiedzieć....wżyciu bym
tego nie zrobiła.....Smacznie wygląda i tak pewnie
smakuje...*;*
ruda51 2013-03-19
..wygląda apetycznie,ale nie jadam słodkości..wolę schaboszczaka... hi hi...
jolak54 2013-03-19
Pyszniutko u Ciebie Sławku.......przesyłam Ci wieczorne milutkie pozdrowienia........:)))
ilona14 2013-03-19
Re:
Proszę bez takich przepowiedni.Wiosna przyjdzie na pewno!!!
A Twoje pychotki są zbyt kaloryczne, ale od święta można zrobić, ale czy wszystkie tajniki przekazałeś?
Dzięki za przepis..)))
tenia45 2013-03-19
Ale kusisz smakołykami przed snem....
Dobranoc.:))
Re.)Dobrze,ze tylko w Polsce hihihi
jusiap 2013-03-19
oby nie !!! a może będzie od razy lato :D
niech szybko będzie cieplej bo mnie choróbsko wykończy :((
hasedi 2013-03-20
po otrzymaniu wiadomości , że wiosna odwołana ...wpadłam się pocieszyć czymś słodkim :)
beabar2 2013-03-20
Tak wlasnie ten desser podbijja Europe ..Francuzi polskiej galaretki wciaz nie cierpia...lol.
danka1 2013-03-20
Pozdrawiam w pierwszy dzień astronomicznej wiosny.