Kuchenne inspiracje Piatala,,,
Dzisiaj zagryzka do alkoholu. Piwa lub wódeczki. Ostre papryczki Jalapeno faszerowane serem i zapiekane z boczkiem, oraz francuska terrina. To pijemy,,Na Zdrowie !
Terrina wyszła mi rewelacyjnie, sam byłem mile zaskoczony. Tym razem zrobiłem z orzechami włoskimi.
Nacinam papryczki, wybieram dokładnie nasionka, ponieważ są nadzwyczaj ostre.
Faszeruję papryczki żółtym serem i owijam w boczek,a następnie zapiekamy. Warto spiąć je wykałaczką, którą przed podaniem należy usunąć. Po zakończeniu pracy z papryczkami koniecznie dokładnie umyj ręce. Dotknięcie okolic oka bez umycia rąk może być bardzo nieprzyjemne.
Przepis na terrinę jest tutaj:
https://www.garnek.pl/piatal/13003348/szef-kuchni-serwuje
Zamiast słoniny, której nie miałem, dodałem troszkę masła, a pistacje zastąpiłem orzechami włoskimi.
dodane na fotoforum:
karibe 2014-02-07
re: chyba Ci pozazdroszczę takiego wodospadu w ogrodzie ;)
pozdrawiam
poza tym protestuję!!!
za każdym razem kiedy zaglądam do Twojej galerii , robię się głodna...
;)
jankewa 2014-02-07
Pięknie wygląda- foteczka wpływa na smaki hehehe
Fajne danie :-)
Miłego popołudnia - Pozdrowionka :-)
funiak 2014-02-07
to dzielo sztuki taka terrina!
anad60 2014-02-07
do takiej zagryzki to musimy Szefie wypić
nie ma to tamto....pyszności dla gości...cały Szef !!!
Smacznego życzę :)
slav43 2014-02-07
No, to cos dla mnie. Lubię takie męskie potrawy, bo jak tu napic sie dobrego piwa pod tort czekoladowy.:)))
alivein 2014-02-08
Hmmm??.....Nie powiem ,że nie umiem gotować ,ale powiem,że Tobie w stanie dorównać nie jestem.Na co tutaj nie spojrzeć to czysta poezja......jeśli tak samo smakuje jak wygląda to kłaniam się nisko:)...
re:...a co do owych przekąsek u mojej siostry to ironię wyczuwam na odległość..hehehehe.....no cóż, kucharka z niej żadna;)) ,a i owe spotkanie było całkiem nieplanowane stąd i ten chaos na stole:)