Testuję nowe desery do karty. Do zatwierdzenia przez Szefa. Jeden z nich,,,
Wrzuciłem zdjęcie, nie bardzo się zastanawiając. Miałem czas na jedno szybkie zdjęcie. Wszyscy orzekli, że deser jest pyszny. Czy wygląda tak strasznie? Ja tak tego nie oceniam,ale każdy ma prawo do swojego zdania.
Z lodów formujesz dużą kulę, wkładasz do zamrażarki. Robisz panierkę, siekane migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe. Dobrze zmrożone lody obtaczasz w mące, następnie w jajku i w panierce mocno przyciskając, można to powtórzyć dwukrotnie. Następnie kulę wkładasz do rozgrzanego garnka z olejem. Trzeba pilnować smażenia, panierka musi się zeszklić, ale lody nie mogą roztopić. Podałem z miętą i sosem z przetartych malin. Smak ciekawy.
dodane na fotoforum:
achach5 2016-02-02
A jak ma wyglądać prototyp ?
Prototyp to : " model zbudowany do zademonstrowania
ZDOLNOŚCI nowej rzeczy. Jeżeli pierwszy prototyp
nie jest udany, to buduje się kolejne, aż do
uzyskania efektu spełniającego założenia. "
Ty założyłeś ,że deser będzie : arcydoby,
arcysmaczny ...Tak ? No to będzie Mistrzu ! :)
atiseti 2016-02-02
oj się nie popisałeś za bardzo .....
wybacz, ale przyzwyczaiłeś nas do swojego artyzmu :)
kris13 2016-02-04
No, właśnie...z czego ten deser? orzechy lub migdały może? ja bym to ułożyła w formie do dań z jakimś ciekawym kształtem, np. romb.....
kris13 2016-02-04
EXTRA! a ja myślałam,że to coś w rodzaju bajaderka z orzechami i sos czekoladowy...to musi smakować za**fajnie!
kris13 2016-02-04
Hm...kiedyś miałam okazję jeść na ciepło z sosem wiśniowym u koleżanki ale lody były takie gałkowe ze sklepu....sos mi smakował :)
hania44 2016-02-04
To musi być pycha nad pychami ale ogromnie trudny przepis bo trudno włożyć lody do gorącego oleju i przypilnować aby nie roztopiły się! :)
achach5 2016-02-05
Smażone lody ???!!!
Znalazłam podobny przepis :
Formujemy kulki z lodów waniliowych i wkładamy
do zamrażarki nastawionej na bardzo niską temperaturę.
Ubijamy pianę z białek. Następnie obtaczamy zamrożone
lody w ubitej pianie oraz w migdałach, dobrze
ugniatając kulki. Dwukrotnie powtarzamy tę czynność.
Obtoczone lody wkładamy do zamrażalnika na
minimum jedną dobę. Po wyciągnięciu, lody smażymy
na głębokim oleju, tak, aby migdały się zarumieniły.
Przed samym podaniem polewamy sosami
malinowym i miętowym.