kurczak w karmelu ...

kurczak w karmelu ...

... poleżał sobie od wczorajszego wieczora w marynacie, pieprz czarny i ziołowy, sól, ocet ciemny balsamiczny, listek i ziele
-parę kropel oliwki smakowej na patelnie i rumienimy kurczaka, jak złapie ładny kolorek, to do gara zalewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem
-cebule i pieczarki oraz czosnek kroimy w cienkie talarki i na parę minut do naczynia z marynatą
-następnie warzywka na masło i rozgrzaną patelnię, dodajemy odrobinkę sosu sojowego, szczyptę soli oraz białego pieprzu (smażymy nie dusimy)
-następnie zawartość patelni ląduje w garze :-)
-na patelni rozpuszczamy 3-4 łyżeczek cukru (cukier ma się rozpuścić, a następnie troszkę zapienić)
-jak za długo przetrzymamy cukier, to nasze danie będzie po prostu gorzkie
-ostrożnie przelewamy karmel do gara i mieszamy
-teraz dodajemy dość dużo natki oraz zabielamy śmietaną lub gęstym jogurtem.

-ewentualnie redukujemy nasz sosik i doprawiamy

dodane na fotoforum:

xaviera

xaviera 2012-03-21

mniam.... :))

lila08

lila08 2012-03-22

a mięsko nie jest przypadkiem słodkawe?

pinecha

pinecha 2012-03-22

-lila08
... może odrobinkę, po to się kisiło w marynacie żeby było ostrawe ;-)

jadtan

jadtan 2012-03-22

Rewelka... mniam :)

dodaj komentarz

kolejne >