ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
duża szczypta soli
1/3 szklanki oleju roślinnego
3 jajka, roztrzepane
4 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

na początek mieszamy suche składniki, w drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z dodatkiem oleju, następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy drobno startą marchewkę i dokładnie mieszamy :-)
formę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy zawartość i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez 40-45
pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy patyczkiem :-)

-ciasto jak przestygnie, można je przekroić w dwa lub trzy plastry i przełożyć kremem :-)
-ja użyłem kremu karpatkowego :-)

SMACZNEGO!

dodane na fotoforum: