Żytni chleb razowy na zakwasie

Żytni chleb razowy na zakwasie

Żytni chleb razowy na zakwasie

miseczka zakwasu (tygodniowego)
225 - 325 ciepłej wody (zależy od konsystencji zakwasu)
2 łyżki miodu
350 g mąki razowej żytniej
150 g mąki pszennej
2 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka

ewentualnie po 1/2 łyżeczki soli i cukru (chyba że zakwas jest wystarczająco słony i słodki)

wszystko dokładnie mieszamy (odejmujemy około 2-3 łyżki ciasta do miseczki, będzie na następny zakwas) i odstawiamy na około 10-12h
-potem do maszynki, lub piekarnika pieczemy około 1-1,15h przy 200°C

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2013-03-10

muszę koniecznie wypróbować i wreszcie zmobilizować się do wypieku chleba, bo ten wygląda wspaniale :)

dodaj komentarz

kolejne >