... kiszony czosnek, oczywiście własnej roboty :-)
-ktoś ostatnio pisał, jak taki czosnek wygląda po kiszeniu
-właśnie tak ;-)
-w smaku bardzo delikatna nutka czosnkowa, natomiast pachnie ogórkami kiszonymi :-)
-przepis na dwa duże słoje,
12 główek czosnku
ziele angielskie 2 - 4 ziarenka
łyżeczka ziaren gorczycy białej
2 listki laurowe
kilka ziaren kolorowego pieprzu
świeża ostra papryka, lub suszona
mała, pokrojona w piórka cebula
2 małe kawałki korzenia chrzanu
koper do kiszenia
niecały litr wody
około 100 gram soli
-wszystkie dodatki dzielimy na dwie równe częćsi i układamy w słoikach zalewamy letnią wodą z rozpuszczoną solą i przykrywamy zakrętką (nie zakręcamy)
-kiszenie trwa około 2 - 3 tygodni (jest to uzależnione od temperatury)
-jak czosnek zacznie zmieniać barwę na bardzo ciemną, znaczy że jest już gotowy :-)
https://www.garnek.pl/pinecha/22426327/kiszony-czosnek
dodane na fotoforum: