krewetki w cieście ...
do tego dip taki na szybko majonez, przecier pomidorowy, i meksykański sosik "CHILE HABANERO"
a dlaczego meksykański ?
bo ma większego kopa ;-P
dodane na fotoforum:
cudolik2 2008-11-03
O jejku!Coz za swiatowa potrawa....!brzmi swiatowo,orientalnie i oryginalnie wyglada:)))))
pinecha 2008-11-03
... idę do sklepu, biorę pudełko i postępuję zgodnie z instrukcją :-)
ale następne zrobię sam :-)
bunia 2008-11-03
dowcipniś -a ja myślałam że się załapię na przepisik .A powiedz mi czy trafiłeś już może na ciasto filo ? w Szczecinie nie mogę trafić .Podobno obłędne - można z niego robić takie cuda jak właśnie krewetki , ciasta i zapiekanki. Ale tylko czytałam i ręku nie miałam ( nawet nie jadłam ).Muszę poszukać tych kupnych krewetek w cieście - na to nie wpadłam ,że nie muszę robić sama .Miłego wieczoru.
pinecha 2009-01-08
znalazłem przepis :-)
Ciasto filo
Składniki:
2 szk. mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szk. wody lub mleka, 3 łyżki oliwy
Przepis:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Robimy zagłębienie, w które wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy 5 min, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz., ale można i na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 min przed wyrabianiem, dzielimy na 4 kule, które zawijamy w folię, bo to ciasto szybko wysycha. Rozwałkowujemy jak można najcieniej. Przed przygotowaniem konkretnego dania smaruje się płatki roztopionym dobrym masłem i przechowuje pod namiocikiem zrobionym z mokrej ściereczki.
Potrzebne przybory:
wałek, miska, folia spożywcza
- ciasto (pojedyncza warstwa) musi być tak cienka, że aż przezroczysta, produkcja polega na bardzo cienkim rozwałkowaniu, ale i na "wyciąganiu"
- Jeżeli ciasto będziemy nadziewali mięsem, wówczas część wody można zastąpić octem winnym z białego wina lub anyżówką Ouzo...