przekąska :-)                            krewetki w cieście

przekąska :-) krewetki w cieście

krewetki w cieście ...
do tego dip taki na szybko majonez, przecier pomidorowy, i meksykański sosik "CHILE HABANERO"
a dlaczego meksykański ?
bo ma większego kopa ;-P

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2008-11-03

Napisz jak robisz te krewetki w cieście .Mnie nie wychodzą dobre.Miłego wieczoru.

cudolik2

cudolik2 2008-11-03

O jejku!Coz za swiatowa potrawa....!brzmi swiatowo,orientalnie i oryginalnie wyglada:)))))

pinecha

pinecha 2008-11-03

... idę do sklepu, biorę pudełko i postępuję zgodnie z instrukcją :-)

ale następne zrobię sam :-)

allright

allright 2008-11-03

wow moje klimaty!!!!

bunia

bunia 2008-11-03

dowcipniś -a ja myślałam że się załapię na przepisik .A powiedz mi czy trafiłeś już może na ciasto filo ? w Szczecinie nie mogę trafić .Podobno obłędne - można z niego robić takie cuda jak właśnie krewetki , ciasta i zapiekanki. Ale tylko czytałam i ręku nie miałam ( nawet nie jadłam ).Muszę poszukać tych kupnych krewetek w cieście - na to nie wpadłam ,że nie muszę robić sama .Miłego wieczoru.

pinecha

pinecha 2008-11-03

dzięki za info :-)
jak znajdę takie ciasto to dam znać :-)

tiniulka

tiniulka 2008-11-06

meksykanski bo ostry mniam;-)

allright

allright 2008-11-25

http://www.garnek.pl/forum/zdrowakuchnia

uszata

uszata 2008-12-02

kurcze, normalnie .... extraaaaaaaaaaaa

zuzula

zuzula 2008-12-06

Łee chyba bym tego nie zjadła ! :-)

pinecha

pinecha 2009-01-08

znalazłem przepis :-)

Ciasto filo

Składniki:
2 szk. mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szk. wody lub mleka, 3 łyżki oliwy
Przepis:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Robimy zagłębienie, w które wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy 5 min, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz., ale można i na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 min przed wyrabianiem, dzielimy na 4 kule, które zawijamy w folię, bo to ciasto szybko wysycha. Rozwałkowujemy jak można najcieniej. Przed przygotowaniem konkretnego dania smaruje się płatki roztopionym dobrym masłem i przechowuje pod namiocikiem zrobionym z mokrej ściereczki.
Potrzebne przybory:
wałek, miska, folia spożywcza

- ciasto (pojedyncza warstwa) musi być tak cienka, że aż przezroczysta, produkcja polega na bardzo cienkim rozwałkowaniu, ale i na "wyciąganiu"

- Jeżeli ciasto będziemy nadziewali mięsem, wówczas część wody można zastąpić octem winnym z białego wina lub anyżówką Ouzo...

dodaj komentarz

kolejne >