„Grzyby są lekkostrawne. Ale nie można ich jeść na noc ani z mięsem. Nie zbiera się grzybów starych, lecz tylko młode, wtedy są lepiej przyswajalne. Proszę nie wierzyć w obiegowe opinie , że nie mają żadnej wartości. Zawierają witaminy A, D, E, K oraz z grupy B. To właśnie dzięki obecności witaminy D zapobiegają krzywicy u dzieci, a u dorosłych osteoporozie. Mają równierz pozytywny wpływ na pracę układu hormonalnego, nerwowego i krwionośnego. Witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, wymagają więc dodania do grzybów odrobiny tłuszczu. Dlatego rydze lub kanie smaży się na maśle, a do zupy z prawdziwków trzeba dodać odrobinę śmietany. Mają też wiele mikroelementów: selen, jod, cynk, potas, fosfor i wapń. Dlatego u panów zapobiegają kłopotom z prostatą, a panią zapewniają piękną skórę i błyszczące włosy. Mieszkańcy miast powinni jeść grzyby, bo oczyszczają organizm z toksyn. Osobą lubiącym słodycze grzyby pomogą zredukować ich szkodliwe działanie. Wszystkim zaś wzmocnią kości, zęby i mięsień sercowy.''
Urszula L. Kwiatek bioenergoterapeutka
dodane na fotoforum: