marokańska tagine z kurczakiem, karczochami i groszkiem

marokańska tagine z kurczakiem, karczochami i groszkiem

świetne danie, polecam zwłaszcza na pochmurne deszczowe dni, zapach przypraw (głównie cynamonu) poprawi humor u kazdego!


1 kg. udek kurczaka, obrać ze skóry i od kości, pokroić w małe kawałki
1 łyżeczka: cynamonu, koriandru, kuminu, papryki słodkiej, kurkumy, soli i czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka oliwy z olwiek
1 cebula, pokroić
1 łyżka startego imbiru (świeży)
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
2 szklanki rosołu
1-2 szkl. daktyli suszonych, pokroić w małe kawałki
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 puszka karczochów odsączonych (myślę, że można zastąpić innym warzywem)
1.5 szkl. mrożonego groszku
szczypta szafranu

Wymieszać przyprawy, obtoczyć w nich kawałki kurczaka, przysmażyć na oliwie z oliwek, na małym ogniu, nie przypalić. Dodać do kurczaka pokrojpną cebulę, smażyć 2 min. Dodać imbir, czosnek, rosół, daktyle, szafran i skórkę z cytryny. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki, około 20 min. Na koniec dodać karczochy i groszek i gotować 5 min.
Podawać z kuskusem.

gawrylo

gawrylo 2010-10-01

opis by sie przydal ,zupa drugie czy tez deser v?

menia39

menia39 2010-10-01

ciekawie to wyglada

dodaj komentarz

kolejne >