Topinambur, za którego zapłacicie jak za mokre zboże w trendy restauracjach, to słonecznik bulwiasty wytwarzający przy korzeniu charakterystyczne bulwy. Pospolite zielsko rosnące u mnie dookoła. Postanowiłam dziś wykorzystać zamiłowanie mojej Lily do kopania i rycia i z jej pomocą nazbierałam trochę składników na obiad. :)
zibidzi 2014-09-18
Ja jeszcze nie próbowałem go jeść ale prawdopodobnie on moją
działkę połknie jak nie zastosuję na niego tego co amerykanie
stosowali w Wietnamie .że pozostawała goła ziemia na długie
lata .Ty masz bulwy dość duże . U mnie rośnie tak gęsto ,że te
ziemniaczki są bardzo malutkie .Ciekawi mnie czy smak tego
ziela jest wart tego wysiłku jaki trzeba ponieść ,żeby je
przyrządzić . W mojej okolicy myśliwi uprawiają topinambur
dla dzików .
Pozdro
quendi 2014-09-18
Nazbierałam przy okazji spaceru z psem, niedużą ilość. Bulwy nie są zbyt duże, wielkości takich podłużnych rzodkiewek, może trochę większe. Oskrobałam je jak młode ziemniaki i upiekłam w piekarniku z piersią z kurczaka. Są smaczne, stanowią ciekawy dodatek, ale nie przepłaciłabym za to w restauracji.