pasztet z fasoli-przepis od: jagoda8

pasztet z fasoli-przepis od: jagoda8

Składniki:

1/2 kg fasoli jasiek
5 cebul
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta
2 liście laurowe

gałka muszkatołowa

ziele angielskie
olej
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym
Dobrze go trzeba wyrobić,najlepiej ręką.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą.Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę utartego majeranku i zielony posiekany koper tęż 1 łyżkę tak na oko. .Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Wierzch pasztetu smaruję olejem
Ja użyłam papieru do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min., do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
Smacznego życzę. Jest bardzo dobry.

mirka48

mirka48 2012-11-11

No to jemy.

reni1

reni1 2012-11-11

Musi być pyszny..już sobie go zapisuję..:)Mniam.

jagoda8

jagoda8 2012-11-11

Pięknie wygląda..na wierzch położyłaś boczek to doda mu smaku.Moja sąsiadka gotowany wędzony boczek /10 dag/dodała do farszu i też smakowało pysznie.

olga84

olga84 2012-11-11

z fasoli? interesujące...a jak smakuje?

maria10

maria10 2012-11-11

.... i znów cos nowego nauczyłam się w garnuszku.... :))))

ewci1

ewci1 2012-11-15

...cos innego taki pasztet warto sprobowac--dziekuje za przepis:)

lilaroza

lilaroza 2012-11-18

Też robiłam wg mojej Ulubionej Jagódki...jest pyszny....zapraszam do mnie :)

dodaj komentarz

kolejne >