Składniki:
1/2 kg fasoli jasiek
5 cebul
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
olej
sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym
Dobrze go trzeba wyrobić,najlepiej ręką.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą.Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę utartego majeranku i zielony posiekany koper tęż 1 łyżkę tak na oko. .Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Wierzch pasztetu smaruję olejem
Ja użyłam papieru do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min., do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
Smacznego życzę. Jest bardzo dobry.
jagoda8 2012-11-11
Pięknie wygląda..na wierzch położyłaś boczek to doda mu smaku.Moja sąsiadka gotowany wędzony boczek /10 dag/dodała do farszu i też smakowało pysznie.