Rosołek w Niedzielne Południe ;-))

Rosołek w Niedzielne Południe ;-))

Rosół – niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z drobiu (najczęściej kury lub kurczaka) sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki, a w niektórych gospodarstwach domowych podawana z makaronem przyrządzonym samodzielnie. Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi.

Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.

Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano rosół , skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa. Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich, i wpierdala się go przeważnie w niedzielę, święta, na weselach a nawet stypach.

dodane na fotoforum:

aska70

aska70 2011-09-11

na rosołek zawsze mam ochotę :))
smacznego Tobie życzę ,ja szaleję z garem bigosu :P

babka50

babka50 2011-09-11

Super opis ... pozdrawiam i smacznego zycze :))

maxmen

maxmen 2011-09-11

Hahaha... pewnie nic nie zostało...:)))
A jak zostało to jutro może być pomidorówka... :)))

nova25

nova25 2011-10-06

Dziękuję za opis :)

(komentarze wyłączone)