Bułeczki cebulowe..

Bułeczki cebulowe..

Składniki na 20 bułeczek:

pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
1,5 szklanki letniej wody
1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki

5,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.


Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce

gatita

gatita 2010-04-19

ciasto drozdzowe to takie które nigdy mi nie wychodzi , pieke wszystko ale nie umiem zrobic ciasta drozdzowego.........musze spróbowac z bułeczkami, MILUTKIEGO POPOŁUDNIA.

roxa20

roxa20 2010-04-19

Bardzo łatwy przepis napewno wyjdą..

grejsia

grejsia 2010-05-11

Jedno pytanie: czy cebule mieszasz z ciastem, czy jako nadzienie? (bo przepis, bez pozwolenia, co prawda, juz sciagnelam od Ciebie)..

dodaj komentarz

kolejne >