Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka gęstej kwaśniej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Farsz:
1 kg kapusty
10 dag grzybów suszonych (można dać więcej jeśli ktoś lubi)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz
Kapustę gotujemy z grzybami i przyprawami aż do miękkości. Gdy się ugotuje wyrzucamy liść i ziela, mielimy, dodajemy pieprz i 2 łyżki bułki tartej, aby farsz się związał i nie uciekał z pasztecików (oczywiście można zrobić również farsz mięsny)
Składniki na ciasto razem zagnieść, rozwałkować na grubość ok 0,7 cm. Pasztecikom można nadać różny kształt – rogali, trójkątów, kwadracików czy rombów.
Ja robię tak: ok 3 cm od brzegu nakładam farsz, zwijam tak, aby ciasto sklepiło się za farszem i utworzył się wałeczek, odcinam, lekko spłaszczam i tnę nożem na ukos.
Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem, aby nabrały ładnego koloru.
Pieczemy ok 20-30 minut w 180-200 stopni...