Paszteciki

Paszteciki

Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka gęstej kwaśniej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Farsz:
1 kg kapusty
10 dag grzybów suszonych (można dać więcej jeśli ktoś lubi)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz


Kapustę gotujemy z grzybami i przyprawami aż do miękkości. Gdy się ugotuje wyrzucamy liść i ziela, mielimy, dodajemy pieprz i 2 łyżki bułki tartej, aby farsz się związał i nie uciekał z pasztecików (oczywiście można zrobić również farsz mięsny)


Składniki na ciasto razem zagnieść, rozwałkować na grubość ok 0,7 cm. Pasztecikom można nadać różny kształt – rogali, trójkątów, kwadracików czy rombów.
Ja robię tak: ok 3 cm od brzegu nakładam farsz, zwijam tak, aby ciasto sklepiło się za farszem i utworzył się wałeczek, odcinam, lekko spłaszczam i tnę nożem na ukos.
Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem, aby nabrały ładnego koloru.

Pieczemy ok 20-30 minut w 180-200 stopni...

maniek1

maniek1 2010-05-16

Dziekuje jeszcze sie poczestuje:)

kati9

kati9 2010-05-16

Pyszności ...mniam,mniam ...
Miłych snów ...pozdrawiam cieplutko :)

andula

andula 2010-05-17

Brawo!!!!!!! Gosiu dziękuję za przepis.... te sprawdzone przepisy, najlepsze.

irokez

irokez 2010-05-21

Mmmm,smaczne.....
Dziekuje za mile wpisy.
Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >