Chlebek pszenny z ziarnami
Bardzo dobry i ŁOPATOLOGICZNIE PROSTY (wychodzi każdemu, jest wilgotny, nie kruszy się, pracy minimum) chlebek robimy tak:
1 kg mąki pszennej (biorę 650)
opakowanie otrębów (pszenne na początek)
ziarenka rozmaite (ja 3 garstki słonecznika,2 dyni,1
siemienia)
łyżka stołowa soli
WYMIESZAĆ
1 litr ciepłej wody \
łyżka stołowa cukru > rozbełtać
10 dag drożdży /
Wlać to do suchych produktów, wymieszać, włożyć do 2
keksówek wyłożonych pergaminem. Wstawić do zimnego
piekarnika z termoobiegiem na środkowy poziom, a na
dolnym umieścić blaszkę głęboką z wodą. Temp. 180 stopni
Czas 1 godz 20 - 1 godz 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z
foremek, położyć na drewnianej desce, przykryć ściereczką.
W Y C H O D Z I
Potem można kombinować Otręby żytnie, bądź mąka żytnia w połowie + kminek, lub otręby albo płatki owsiane ,ziarenka przeróżne i co ci na myśl przyjdzie