Rolada z pastą twarogowo-rybną z ziemią z pumpernikla na sianku

Rolada z pastą twarogowo-rybną z ziemią z pumpernikla na sianku

Kolejny ostatni konkurs a tematem był "Słony eksperyment" w którym zajęłam pierwsze miejsce-wybrałam sobie latarenkę drewnianą z którą nie rozstaje się mój synek.
Moja prezentowaną potrawą była " Rolada z pastą twarogowo-rybną z ziemią z pumpernikla na jadalnym sianku"
Ciasto biszkoptowe z dodatkiem krakersów,posmarowane doprawionym twarożkiem który sama wykonuję z mleka,na to obrana makrela z chrzanem,zawinięte w rulon.Rolada posmarowana masą z masła,jogurtu i ryby,posypane mielonym pumperniklem.Na roladzie bita śmietana z odrobiną soli,udekorowane cząstkami pomidorka koktajlowego,koperkiem i pietruszką. A to wszystko na jadalnym sianku. Do tego podałam jeszcze sos z jogurtu naturalnego z pierzem zielonym marynowanym,pietruszką.
Pumpernikiel-ciemny chleb razowy pieczony w specjalnych formach,lekko zakwaszony z gruboziarnistej mąki żytniej,często z dodatkiem miodu,melasy,ekstraktu z jabłek oraz słodu.
Prawdopodobnie pochodzi z Niemiec (Westfalia) a nazwa oznaczała w XVII wieku zakalec,trudny do strawienia chleb.Pierwotnie powstawał tylko z mąki i wody.
Wypiekany w specjalnych formach przy dużej wilgotności i niskiej temperaturze od 18-20 godzin.Po wypieku batony układa się w specjalnym pomieszczeniu,w którym leżakują i dojrzewają.Recepturę do Polski sprowadził pan Józef Adam,pierwszy wypiek tego chleba odbył się w Bydgoszczy w 1927 roku.
Pumpernikiel jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Pasta twarogowo - rybna tzw awanturka,znana w kuchni mazurskiej a jest to kuchnia przybyszów i przesiedleńców.
Ciekawa do tego jest historia Trześniewskiego który w 1902 roku otworzył w Wiedniu bufet dla robotników.Dziś firma sprzedaje 4,5 miliona kanapek z pastami rocznie,a polski przysmak zna 98% wiedeńczyków.

dodane na fotoforum: