czas dyń, które królują wszędzie- w sklepach, przed domami i w domach, na okładkach czasopism i w kuchniach w formie pieczonej, smażonej, marynowanej, duszonej, jako zupa i ciasta i sałatki i placuszki śniadaniowe. przyprawa do dyni, korzenna i bardzo pachnąca jest tutaj jak nasza do pierników- każdy nieomal ma swoją mieszankę, którą uważa za najlepszą.
mariol6 2015-10-24
Ale fajne! To naprawdę wszechstronne warzywa. I świetne jest to, że potrafią długo leżeć i cieszyć wzrok, zanim się nie wymyśli najlepszego przeznaczenia dla nich. :-)
No, pod warunkiem, że nie są uszkodzone... Niedawno nie zauważyłam, że dynia jest nacięta i po tygodniu smrodlawiła mi na całą kuchnię, a ja nie miałam pojęcia, co tak "daje"! A kiedy podniosłam dynię, połowa jej mi odpadła, bo od spodu była uszkodzona i zgniła sobie ochoczo, niczego po sobie nie pokazując! ;-)
siestala 2015-10-25
prawdać to najprawdziwsza! jak coś dyni dolega- nie pokazuje po sobie nic a nic a potem robi puuuuuffff! -zasunie cichacza pokojowego i zachodzisz w glowę co to się tak zebzdziło!