FLAN KATALONSKI

FLAN KATALONSKI

SKŁADNIKI:
35 dag cukru
3 łyzki soku z cytryny
3 jajka
6 żółtek
2 opakowania śmietany kremówki
350 ml mleka
4 dag siekanych orzechów

WYKONANIE:
Połowę cukru skarmelizować, a gdy już będzie złocisty wlać 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Mieszać aż karmel się rozpuści, wlać do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstawić do zastygnięcia. Utrzeć jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylać na karmel. Formę wstawić na blachę napełnioną wodą, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 st i zapiekać ok 1,5 godz, po czym schłodzić w lodówce. Resztę cukru wsypać na patelnię i skarmelizować. Dodać orzechy, wlać resztę soku i tak powstałą mieszanką posypać flan.