Boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty

Jest jednym z nielicznych grzybów, których owocniki można zbierać późną jesienią i zimą. Jest grzybem rosnącym głównie na martwym drewnie, ale ma również właściwości pasożytnicze. W Polsce występuje bardzo często. Boczniak ostrogowaty jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz kwasu foliowego, aminokwasów i soli mineralnych. Znajdują się w nim także witaminy z grupy B. Ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Do spożycia nadają się tylko młode owocniki boczniaka ostrogowatego, gdyż stare są łykowate i niesmaczne. Najlepiej jeść go w postaci gotowanej lub smażonej w panierce z jajek i bułki tartej. Świetnie nadaje się także do marynowania i duszenia – dobrze smakuje duszony w śmietanie.
https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/boczniak-ostrygowaty
(Przygotowałam z nich pyszne flaczki)

keisidz

keisidz 2020-12-29

A mało kto się na nie decyduje

styna48

styna48 2020-12-30

Dla mnie to nowość ....

dodaj komentarz

kolejne >