Przepis na \"nasze \" pierniczki:
50 - 60 dag mąki tortowej), 25 dag miodu , 20 dag cukru pudru , 12 dag masła margaryny ( dwie kopiaste łyżki )- które należy rozpuścić , 1 jajko , łyżeczka sody , opakowanie przypraw do pierników , 1 łyżka rumu(nie musi być- my dodajemy) , kilka kropli olejku migdałowego Dodatkowo jedno jajko do posmarowania pierniczków białkiem( zamiast tego można po upieczeniu posmarować roztopioną czekoladą udekorować kolorową posypką) Mąkę przesiewamy z sodą formując górkę . We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód , dodajemy przyprawę do pierników , cukier puder , tłuszcz , jajko , olejek migdałowy , rum . Całość zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące .Formujemy kulę i odkrawamy z niej część , wałkujemy do grubości pół centymetra ( w razie potrzeby podsypując ciasto jeszcze mąką ) i wykrawamy foremkami pierniczki . Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem ( wg . gustu ). Pierniczki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C .piekarniku przez ok. 10 minut . Gotowe ciasteczka lukrujemy i ozdabiamy . Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku są wspaniałe już po 3-4 dniach ale najlepsze będą po 2 tygodniach.
janko47 2014-12-14
nastał szał pierniczków...moja córka piekła wczoraj do północy...ile można zjeść przez te świąteczne dni...ale taka tradycja...
pozdrawiam::))
muniu 2014-12-14
POZDRAWIAM
fish73 2014-12-14
nie dość że ładne zdjęcia robi to jeszcze i umie piec-udanego wieczorku i pozdrawiam :)))
kasiaaa 2014-12-14
a ja zrobiłam dzisiaj zwykłe drożdżówki;-)
a na Święta nastawiłam piernik staropolski, w czwartek wielkie pieczenie, w niedzielę przekładanie, w Święta konsumowanie;-)