Orzechy włoskie-opis

Orzechy włoskie-opis

Herbatkę z orzecha wł.można pić przez 10 dni-i robimy 4-5dni przerwy.To doskonały środek na stany zapalne i zakażeniowe przewodu pokarmowego, układu moczowego i oddechowego, osłabienie, choroby zakaźne, skórne, wirusowe (surowce wykazują działanie przeciwwirusowe), oczne i przeziębieniowe, schorzenia wątroby, trzustki, śledziony i pęcherzyka żółciowego, zaburzenia trawienia, biegunka, niestrawność.
Przy biegunkach,do gorącej herbaty wkładamy 2 liście orzecha(warto nasuszyć całe liście) i czekamy 10 min. do naciągnięcia a następnie małymi łykami wypijamy w ciągu 1-2 godz.
Nalewka orzechowa (orzechówka) -1/2szkl.pokrojonych niedojrzałych
owoców,zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować,-
Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml.Chore miejsca (opryszczki, ropnie, bolesne pryszcze, owrzodzenia, liszaje, liszajce, figówki, oparzenia, odparzenia, wypryski sączące itd.) przemywać nalewką 4 razy dz.

styna48

styna48 2012-06-30

Jakie kropkowane łupinki...

ewwwa

ewwwa 2012-07-01

Można robić nalewkę .......

siaska

siaska 2012-07-01

I znowu mamy ciekawe i cenne rady na temat zdrowia.
Dziękuję za podpowiedź :)

Przyznam sie jednak, że robię orzechówkę już od kilku lat, ale przepis nieco inny.

5szt. zielonych orzechów
1/2 l wódki 40%

Orzechy miękkie w środku pokroić na drobno (pierwsza połowa lipca,są najlepsze. Włożyć do ciemnej butelki i zalać wódką. Pozostawić je na 6 tygodni codziennie wstrząsając. Po tym czasie przecedzić i dodać:
20 dag cukru
500 ml wody
cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić. Pozostawić jeszcze na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając.

sonyh50

sonyh50 2012-07-01

Re:zapomniałem właśnie dopisać,że owoce tylko do 15 lipca.

(komentarze wyłączone)