Od wielu lat sam kiszę kapustę,pomimo że mieszkam w bloku.Kupuję wiaderka po 4zł kapustę szatkowaną i kiszę.W wiaderko wchodzi 10kg kapusty szatkowanej,na które dajemy:1kg marchwi utartej,40dkg soli kam,kminek,ziele angielskie,liść laurowy.-wszystko wymieszać i włożyć do wiaderka ubijając dłonią,-na wierzch dać pieluchę,talerzyk i docisnąc kamykiem i dolać wody by przykryło kapustę,-ot i wsio.
Kapusta kwaszona to dobry produkt dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną (100 g kapusty dostarcza jedynie 16 kcal), dużą ilość błonnika i dość szybkie zapewnienie uczucia sytości,to także warzywo zabezpieczające nas przed Grypą,przeziębieniem i nowotworami.W procesie fermentacji,dzięki bakteriom sześciokrotnie zwiększa się zawartoścVit.C. Zatem jedzmy ją i cieszmy się zdrowiem!
Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:
- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii
- wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
- przyspiesza wykorzystanie żelaza
- pomaga w budowie tkanki kostnej
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej
Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci,leczy trądzik,stany zapalne stawów,eliminuje toksyny.Picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu oraz wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz arteriosklerozę.-CD na następnej str.->>
enighma 2012-11-04
A dla mnie Andrzejku tak ok. 2,o kg na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Za to podzielę się pierogiem :)))
Lubię kiszoną, bez żadnych dodatków ...
rob66 2012-11-04
....a bąki gratis:))))))...moja babcia dodawała jabłka w całości a ja paprykę :) spróbuj.czasami siadam i pałaszuję cały słoik...a soczek jest najlepszy na kaca.pozdro
jasta 2012-11-07
Czytałem ,że na raka jest bardzo dobra witamina B17 zawarta w pestkach owoców. Daje ponoć stuprocentowe wyleczenie. Nic się o niej nie mówi, bo nie przynosi dochodu firmom farmaceutycznym:)
bajka1 2012-11-12
Jakie mam wielkie szczęście, że przepadam za kiszoną kapustką. U Ciebie wygląda ona bardzooooo apetycznie. SMACZNEGO !!.
Zaraz uzupełnię swój zasób artykułów spozywczych i dokupie tego cudu dietetycznego.
Pozdrawiam Andrzeju Bardzo cieplutko :)
ircia61 2012-11-20
Uwielbiam kapustkę ,ale ją kupuję bo w moim sklepiku jest przepyszna :) Dzięki za wspaniałe informacje :)
(komentarze wyłączone)