ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.
dodane na fotoforum:
lulka1 2010-06-17
pysznie wyglądają ,nigdy nie robiłam tych klusek raz na weselu na Śląsku miałam okazję je spróbować z roladkami
ulcia34 2010-06-17
HMMMMMMMMMM pyszności...pozdrawiam
violinka 2010-06-17
ja tez tak lubię pozdrawiammmmmm
blanca 2010-06-17
Smacznego:)
ewka67 2010-06-17
Oj zjadła bym.......Pycha.....))
ginka 2010-06-17
mniami, i ja także uwielbiam kiedy jest duzo sosiku:)) zwłaszcza takiego grzybowego:))) pyszne!
Słonecznego miłego dnia!:))
kzefirek 2010-06-17
az glupio ale ja nigdy nie robilam a zawsze mialam ochote :) pozdrawiam smacznie wygladaja smacznego :)
magdabo 2010-06-18
Dawno nie robiłam ... smaczne zdjęcie ...)