[11779777]

WCZORAJ ROBIŁAM DOMOWY SALCESON...

duża golonka
1-1,5 kg karkówki lub łopatki
1/2 wieprzowej głowy lub kilka nóżek wieprzowych
sól,pieprz
jeśli kto lubi 2 ząbki czosnku

Głowiznę lub nóżki i golonkę zalać czystą wodą i gotować do miękkości,tak samo do miękkości ugotować karkówkę lub łopatkę w drugim garnku.Mięsa wyjąć,przestudzić nieco rozdrobnić,pozostałe obrać od kości razem wymieszać w dużej misce dolać rosołu z gotowania golonki i głowizny(ten rosół sklei salceson bez potrzeby dodawania żelatyny)(masa mięsna powinna być w miarę nie za gęsta)Doprawić pieprzem i solą (soli powinno być dużo ma wydawać się że jest mocno przesolone)jeśli kto lubi może dodać dwa zmiażdżone ząbki czosnku,wszystko razem dobrze wymieszać.Masę mięsną przełożyć do wcześniej przygotowanych sztucznych jelit,dobrze związać.Gotowe salcesony powinno się włożyć do gorącej nie wrzącej wody na ok.5-10 min.po czym wyjąć na deseczkę przykryć drugą deseczką i lekko obciążyć.Zostawić do zastudzenia najlepiej do następnego dnia..

dodane na fotoforum:

frezja8

frezja8 2010-11-05

swojski salceson pychota ;-)))pozdrawiam i zycze miłego piątku...

bea01

bea01 2010-11-05

Swojski... smaczny, mniam.
Witam i pozdrawiam, wspaniałego weekendu Bożenko:))

danka1

danka1 2010-11-05

to dopiero są pyszności.

rudi26

rudi26 2010-11-05

Jak dla mnie to już wyższa szkoła... Jesteś prawdziwą gospodynią...

steffek

steffek 2010-11-05

Takie smakowitości zawsze mnie interesowały można prosić o przepisik?
Pozdrawiam:-))

efrost

efrost 2010-11-05

Mogę się do przepisu podłączyć? :)

umila

umila 2010-11-05

Pycha ...szkoda ze ja nie umiem zrobić:)pozdrawiam

theresa

theresa 2010-11-05

bardzo lubie salceson a ten domowy pewnie rarytas.

jaworr

jaworr 2010-11-05

domowy, jest DOMOWY... super ... ze smakiem się zje.....:))

lujaro4

lujaro4 2010-11-05

To zima może być, jak takie zapasy!

ondra

ondra 2010-11-05

Domowy najlepszy. Aż mi ślinka cieknie :))) Pozdrawiam cieplutko :)))

liliann

liliann 2010-11-05

Oj. Pani Stasiu dawno, dawno jadłam taki salceson u mojej babci. Pozdrawiam.

magdabo

magdabo 2010-11-05

Podziwiam i gratuluję zdolności kulinarnych !!!

lunio

lunio 2010-11-05

Przepis podam później:))))) jak można prosić:))

gosian

gosian 2010-11-06

napewno super...

kris13

kris13 2010-11-06

No,no!!!...ja nie lubię ale mój mąż?..zajada się!!!

anet36

anet36 2010-11-06

super,nigdy nie robiła salcesonu.Dzięki za przepis

malako

malako 2010-11-06

ja nigdy nie robiłam salcesony ale jak to przeczytałam no to chyba bym sobie poradziła :))

john61

john61 2010-11-06

I wtedy wiemy co jemy.narobiłaś na smaku.pozdrawiam.

halinag

halinag 2010-11-19

nigdy nie robiłam...

dodaj komentarz

kolejne >