ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem i u mnie surówka z marchwi.
dodane na fotoforum:
magdabo 2010-11-14
Pyszny obiadek zaserwowałaś ...
lunio 2010-11-16
Jak zawsze ładnie i pysznie!