50 dag mąki
25 dag margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka cukru
4-5 łyżek śmietany
2 łyżki kisielu wiśniowego
3 łyżki cukru do piany
kilogram obranego i pokrojonego rabarbaru
2 łyżki bułki tartej
Mąkę,margarynę,proszek do pieczenia,sól,cukier posiekać dodać żółtka i śmietanę,szybko i niezbyt długo ciasto wyrabiać.Podzielić na trzy części.Ciasto dobrze schłodzić.Jedną część ciasta rozwałkować wyłożyć nim dno blaszki,posypać bułką tartą.Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar lekko oprószyć cukrem i zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i kisiel(ja tu dałam cytrynowy ale ładniej wygląda wiśniowy),wylać na placek na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec ok.45-50 min w 200°C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
lunio 2011-05-19
mniam:)
kot54 2011-05-20
Wygląda przepysznie.....
czarna2 2011-05-22
pysznie