Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

WBREW POZOROM BARDZO SMACZNY...
w smaku przypomina mus jabłkowy...

2 kg dużej cukinii(przerośniętej)
75 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię zważyć po obraniu i usunięciu miąższu z nasionami.Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić w drobną kosteczkę.Smażyć razem z cukrem aż uzyska odpowiednią gęstość dżemu,pod koniec dodać kwasek.Gorący dżem przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.

wykorzystuje się go tak samo jak mus jabłkowy...dobry do tostów,ryżu,naleśników itp.

dodane na fotoforum:

xaviera

xaviera 2011-07-18

o !!! coś nowego.... :))

kika12

kika12 2011-07-18

Pierwsze słyszę i widzę.Dobranoc.

danka1

danka1 2011-07-18

A to ciekawe ?
i jak dla mnie nowe.

anita591

anita591 2011-07-18

..Przyjaźń - to więcej niż obecność... pozdrawiam na dobranoc

halina9

halina9 2011-07-18

Coś nowego . nigdy nie jadłam. Pozdrawiam.

alisha

alisha 2011-07-18

Podeślij Bożenko,chętnie spróbuję,pozdrawiam

siaska

siaska 2011-07-18

O, to coś dla mnie, bo cukinii ci u mnie dostatek ;)
Cierpliwie czekam na przepis...
Spokojnego wieczorku :)

kot54

kot54 2011-07-18

Zapowiada się ciekawie.....

bea01

bea01 2011-07-18

Pyszny na pewno...:) No i moja ulubiona cukinia, czekam na przepis:) Pozdrawiam, miłego wieczoru i spokojnej nocy Bożenko:)

ewita68

ewita68 2011-07-18

o to ja czekam Bożenko na przepis :))

dobiech

dobiech 2011-07-18

Pozdrawiam wieczorkiem...:))

kaja12

kaja12 2011-07-18

też robię ,jest super--przepis wzięłam z internetu--mam taki,cukinię mielę w robocie na papkę ,oprócz niżej wymienionych składników daję 1 żelfix dla pewności-

Dżem z cukinii z galaretką
2.5 kg obranej i wydrążonej cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku-ja użyłam pomarańczowej
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
olejek pomarańczowy do ciast

Cukinie pokroić w drobną kostkę-ja starłam na grubej tarce jarzynowej-zasypać cukrem z kwaskiem i odstawić na około 12 godzin.
Smażyć bez odlewania soku do miękkości,dodać olejek.Po wyłączeniu gazu wsypać galaretki,dobrze wymieszać i gorący nakładać do słoiczków.
Ja dodałam jeszcze kilka gożdzików dla aromatu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

kaja12

kaja12 2011-07-18

http://www.smaczny.pl/forum/index.php?/topic/6866-dzem-z-cukinii-z-galaretka/

isia222

isia222 2011-07-18

a to ciekawe

niulka1

niulka1 2011-07-19

a tego jeszcze nie słyszałam??? czekam z niecierpliwością Bożenko!

jadpaw5

jadpaw5 2011-07-19

To ciekawe, cukinia nabiera nowych wymiarów

kalla

kalla 2011-07-19

No to już czekam na ten przepis , bo dżemu z cukini jeszcze nie robiłam:)

eporemb

eporemb 2011-07-19

ŻYCZĘ CUDOWNEGO WTORKU,SERDECZNIE POZDRAWIAM

eliszka

eliszka 2011-07-19

tak ..robiłam tez cukinie z czerwoną porzeczka, cebula, octem winnym, sol, cukier do smaku..taka konfitura do białego sere lub miesa..:)

kaja12

kaja12 2011-07-19

Stasia,z galaretką pomarańczową i aromatem nabiera nowego wymiaru,czujesz że to dżem pomarańczowy...spróbuj 1 porcję:)

a na ogóraski z pieprzem zaraz napiszę przepis--mam jeszcze ogórki z keczupem,jeśli chcesz są bardzo dobre.

kaja12

kaja12 2011-07-19

SKŁADNIKI:
2,5 kg ogórków
3 duże cebule
2łyżki soli
2 łyżki pieprzu prawdziwego mielonego
2łyżkimmielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki;gorczycy,curry,świeżego posiekanego kopru
1,5 szkl octu 10-proc.
1.5szkl cukru


PRZYGOTOWANIE:
ogórki ze skórka i cebulę kroimy w plastry.Dodajemy sól i mieszamy. Czekamy godzinę aż puszczą wodę .Wodę odlewamy. ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzoną zalewą przygotowaną z octu i cukru. Mieszamy i przekładamy do słoików.Pasteryzujemy około 8-10 minut

magdabo

magdabo 2011-07-19

Świetny przepis Bożenko ... dzięki !

artdora

artdora 2011-07-20

Zaskakujący ale wart wypróbowania, bo ja lubię nowinki:)

jaworr

jaworr 2011-07-26

Robiłam kiedyś kompot, a la ananas...

halinag

halinag 2011-07-27

takiego dżemu nie znałam

lanta21

lanta21 2017-09-21

super

dodaj komentarz

kolejne >