Kluski śląskie

Kluski śląskie

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.
Sałatka z kapusty pekińskiej.pół kapusty pekińskiej,spora marchewka,cebula,ok.łyżki soku z cytryny,sól,pieprz,2 łyżki gęstej śmietany
kapustę drobno poszatkować dodać startą na grubej tarce marchewkę i drobno posiekaną cebulę,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i domieszać śmietanę lub jogurt naturalny.

dodane na fotoforum:

magdabo

magdabo 2011-08-12

Wspaniały obiadek podałaś ...

mleczko

mleczko 2011-08-13

mniam!~~!!!!

dodaj komentarz

kolejne >