Ciasto
50 dkg mąki pszennej
ok. 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
4 duże jabłka
odrobina cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce,odcisnąć z nadmiaru soku posypać cynamonem(niekoniecznie)
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować placek o grubości 2-3 mm, szklanką wykrawać placuszki i nakładać farsz,zlepić i gotować w osolonej wodzie ok 3 min od chwili wypłynięcia.Podawać posypane cukrem i polane masełkiem.
dodane na fotoforum:
lila08 2011-12-15
uwielbiam...pyszniutkie są...dawno nie robiłam ...
pozdrowionka,spokojnej nocki:)))
kris13 2011-12-15
Lubię takie pierożki z jabłkami...Mama zawsze je dla mnie specjalnie robiła......................................
bronia 2011-12-16
Takich pierożków jeszcze nie jadłam.:)Wyglądają bardzo apetycznie.:)
magdabo 2011-12-16
Moja córka bardzo je lubi ...