Strucla drożdżowa z makiem

Strucla drożdżowa z makiem

50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody

puszka gotowej masy makowej

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować w prostokąty na wierzchu rozsmarować nadzienie makowe,może być gotowe z puszki.A z ilością nie przesadzać,centymetrowa warstwa wystarczy. Zwijać w rulony z obu stron do środka,przełożyć do formy keksowej odstawić do ponownego wyrośnięcia i upiec na rumiano.

Z ciasta można formować chałki-warkocze-plecionki-bułeczki z nadzieniem-rogaliki-można włożyć do formy i upiec placek drożdżowy z kruszonką.Ciasto można wykorzystać na strucle z makiem,kakao itp..itd......
Piec zależnie od wielkości od 30-50 min.w 170-200°C

dodane na fotoforum:

laura5

laura5 2011-12-22

Wigilijny nadchodzi czas, całujemy mocno Was..apetycznie wyglada i napewno tak smakuje.... Zyczymy:Milego wieczorku.)

kot54

kot54 2011-12-22

Piękna ....WESOŁYCH ŚWIĄT Bożenko życzę
Tobie i całej rodzinie ))

monteka

monteka 2011-12-22

Jak złapiesz oddech to napisz jak przyprawiasz mak.
Zrobiłam Twoje rolady, cudowne wyszły, dziękuję za super przepis. Bardzo bym chciała jeszcze Twój przepis na biszkopt, bo twoje ciasta są tak pięknie puszyste. Dziękuję i pozdrawiam.

kotik

kotik 2011-12-22

cudna... życzę ...

Wesołych Świąt!
Bez zmartwień,
z barszczem, z grzybami, z karpiem,
z gościem, co niesie szczęście!
Czeka nań przecież miejsce.
Wesołych Świąt!
A w Święta...
Niech się snuje kolęda.
I gałązki świerkowe
Niech Ci pachną na zdrowie.
Wesołych Świąt!

alexo

alexo 2011-12-23

ja tez mam prosbe ile tego maku ma byc i jak go przyprawic prosze o przepis

bahus

bahus 2012-01-02

Wygląda przepysznie. Bardzo lubię

dodaj komentarz

kolejne >