50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon
Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta,skleić brzegi,nakłuć wierzch widelcem,Piec ok 45 min w 200°C... po upieczeniu posypać cukrem pudrem...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
stasia2 2012-02-11
dopiero obiad ,,deser ,,,,,cho,choo,,,
beata3 2012-02-11
SUPER DZIEKUJE ZA PRZEPIS
beabar2 2012-02-11
Dzieki za pomysl,zrobilam twoja kremowke,byla pyszna.Jjedyna wada,za szybko znika z patelni...hihi, milego wieczorku.
kot54 2012-02-11
poczęstuję się...tak smacznie wygląda...mniam
Miłego weekendu życzę :)
gosku 2012-02-11
pokrojona w kawaleczki ...wiec smie ... Bozenko..
poczestowac sie jednym... do wieczornej kawki...
re. dziekuje za link i informacje ... mam zamiar skorzystac
z tego opisu i ...zaserwowac dla moich dunskich gosci
bo z pewnoscia tego nigdy nie jedli ...zreszta tak jak ja...
ula95 2012-02-11
dzięki za przepis ,muszę wypróbować bo przepięknie wygląda i na pewno tak smakuje - serdecznie pozdrawiam.
magdabo 2012-02-12
Pycha szarlotka , chętnie się poczęstuję ...
życzę dobrej nocy !