Blat kokosowy...
szklanka cukru kryształu
30 dag wiórek kokosowych
6 białek
Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, na koniec wsypać wiórka kokosowe, wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmarowaną olejem. Piec na złoty kolor w 180 °C.
Blat orzechowy...
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka,wymieszać.Dodać mąkę wymieszana z proszkiem a na końcu orzechy i bułkę tartą.Wszystko lekko wymieszać.Przelać do formy.Piec ok.30 min. w 180 °C.
Kruche blaty....
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę posiekać z mąką i cukrem,dodać żółtka,proszek i śmietanę,szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować i upiec dwa blaty.piec ok.30 min.w 180°C
Krem...
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty...Wierzch oblać polewą czekoladową....SMACZNEGO....
dodane na fotoforum:
kot54 2012-05-04
pyszne te wszystkie ciasta....mniam :)