2 szklanki mąki
2 szklanki i 3 łyżki cukru
16 dag margaryny
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg jagód (mogą być mrożone)
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Z mąki, żółtek(białka wstawić do lodówki), 3 łyżek cukru, cukru waniliowego,margaryny i proszku do pieczenia wyrobić szybko ciasto i schować na godzinę do lodówki.Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę pod koniec dodawać 2 szklanki cukru i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki.Na ciasto wyłożyć jagody(jagody zagotować i wymieszać z suchymi galaretkami,mrożone trzeba najpierw rozmrozić zagotować i dopiero wymieszać z galaretkami)(zamiast galaretek można dodać dwa kisiele,zagotować z kisielem i wylać na ciasto) Na jagody wylać pianę z białek Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - aż piana będzie miała złoty kolor.Jeśli za szybko by się rumieniła trzeba ją przykryć kawałkiem foli aluminiowej lub papierem...
dodane na fotoforum:
beata3 2012-06-26
MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA ŻYCZĘ
stasia2 2012-06-26
SPOKOJNEGO WIECZORKA,PA,PA....
danka1 2012-06-26
ale to pysznie się prezentuje
iwanka1 2012-06-26
Same pyszności:)))
Pozdrawiam wieczorową porą:)))
paubia 2012-06-27
pychotka!
jonna 2012-06-27
Jak ja kiedyś lubiłam każde ciasto, ale teraz pracują tylko oczy.....No, ale na jakąś okazję.....