Ogórki dowolna ilość
do każdego słoika włożyć:liść laurowy
gałązkę kopru
ziele angielskie
ząbek czosnku
dużą szczyptę nasion gorczycy
szczyptę pieprzu mielonego
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cztery części,ustawić w słoikach z przyprawami,zalać przestygniętą zalewą i pasteryzować 5 min.
na zalewę: 2 l.wody
2 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
10 czubatych łyżek keczupu pikantnego
5 płaskich łyżek soli
dodane na fotoforum:
gosku 2012-07-04
hmmmm....takich jeszcze nie jadlam ....
ale mysle ,ze smakuja ...
jonna 2012-07-04
Witaj Bożenko! Napewno ciekawy smak mają ogórki z keczupem, ale ja już nie robię przetworów.....Pozdrawiam serdecznie, mój pracusiu......