tuszka z królika
1 cebula
1 spora marchewka
2-3 ząbki czosnku
olej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
Królika pokroić na porcje.Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą,pieprzem,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika oraz grube plastry marchewki.Dusić do miękkości pod przykryciem.Wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować.
dodane na fotoforum:
jesorek 2012-08-20
dziś patrzyłam na królika w sklepie :)) ale ślinka mi pociekła, wyobraźnia zaczęła działać i .... wróciłam do rzeczywistości :)) uwielbiam, szczególnie w śmietanie :)) Smacznego !!!
violinka 2012-08-20
SMACZNEGO pychotka i delicje uwielbiam pozdro Bożenko
gosku 2012-08-20
...Ooooo to pychotka Bozenko...
smacznego...
stasia2 2012-08-20
KTO GO UDUSIŁ,,,HA,,,PA,POZDRAWIAM,,,
danka1 2012-08-20
jak ja dawno nie jadłam królika...
magdabo 2012-08-21
Wspaniały obiadek zaserwowałaś ...)
kalla 2012-08-21
Kiedyś pospolity na naszych stołach.dziś prawie nie pamiętam jak smakuje.Chyba muszę odświeżyć pamięć.Miłego dnia:)