Marynowane buraczki

Marynowane buraczki

2 kg małych buraczków
2.5 szklanki wody
1/2 szklanki octu
płaska łyżka soli
łyżka cukru
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta kminku

Buraczki ugotować,wystudzić,obrać.Ułożyć w słoikach posypać kminkiem.Wodę i pozostałe przyprawy zagotować i gotować 15 minut pod koniec wlać ocet.Gorącą zalewą napełnić słoiki,zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Są smacznym dodatkiem do mięs,można je łączyć z innymi marynatami lub gotowanymi warzywami,kukurydzą i majonezem.można też zetrzeć na tarce wymieszać z chrzanem otrzymamy smaczną ćwikłę....

dodane na fotoforum:

lonicera

lonicera 2012-08-22

Bożenko Ty mi zawsze z " garnka" spadasz:D własnie zastanwialam sie co zrobic z małymi buraczkami co roku mi sie marnuja:) moze zrobie cos takiego jak Ty. Poprosimy o przepis:)

lonicera

lonicera 2012-08-22

Dziekuję:)

akrek1

akrek1 2012-08-22

Same witaminki-pychota miłego popołudnia

lujaro4

lujaro4 2012-08-22

chętnie skorzystam z przepisu, bo mi jakieś małe w tym roku narosły...

magdabo

magdabo 2012-08-22

Dziękuję za przepis Bożenko !

aguta11

aguta11 2012-08-22

fajne buraczki:)

jaworr

jaworr 2012-08-23

Będziesz miała spore zapasy na zimę...:))

anet36

anet36 2012-08-24

nigdy jeszcze takich nie robiłam....

dodaj komentarz

kolejne >