kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
16 dag margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
ciasto kokosowe:
4 białka
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki kartoflanki
ciasto orzechowe:
4 całe jajka
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
5 płaskich łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i wymieszać z suchą galaretka,wyłożyć na kruche ciasto.
Na ciasto kokosowe ubić pianę z białek dodać cukier i jeszcze ubijać do całkowitej sztywności,dodać wiórka i mąkę ziemniaczaną,wymieszać i rozłożyć na jabłkach.
Na ciasto orzechowe jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki,wylać na pianę wiórkowa.
Wstawić do pieca na ok.40-50 min.w 180-200 °C
dodane na fotoforum:
violinka 2013-09-15
Mniam mniam pychotka miłej niedzieli