Strucla z makiem

Strucla z makiem

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

dodane na fotoforum:

moon7

moon7 2013-11-09

Ale pyszne makowce!

ewa04

ewa04 2013-11-09

Uwielbiam tą masę...

halinag

halinag 2013-11-09

Bożenko gdzie tam się rozchodzi chyba w ustach jest tak pięknie zrolowany nie pęknięty...super...pozdrawiam:))

lidia23

lidia23 2013-11-09

baaardzo lubię:))

danka1

danka1 2013-11-09

i ja je uwielbiam

magdabo

magdabo 2013-11-09

Moje ulubione ciacho !!!

jonna

jonna 2013-11-09

Są doskonałe jak z cukierni, nic im nie brakuje.....

malako

malako 2013-11-09

uwielbiam :))

jadtan

jadtan 2013-11-09

A ja się zabieram za Rogale Marcińskie... kupiłam biały mak i do dzieła :)

violinka

violinka 2013-11-09

Pysznie wyglądają mniam a niech się rozchodzą dla mnie bomba

anet36

anet36 2013-11-09

pyszny makowiec.....

jaworr

jaworr 2013-11-09

Apetyczne ... sporo maku..:))
kolorowych snów życzę....

ewaiza

ewaiza 2013-11-09

Twoj makowiec jest piekny

cudolik2

cudolik2 2013-11-09

Te Twoje strucle są REWELACYJNE!,zawsze Ci zazdroszczę że takie równiutkie,pełne maku,nie pęknięte...no cudne;)

beabar2

beabar2 2013-11-09

Dzis kolezanka poczestowala mnie makowcem w ktorym masa pomieszana jest z tartymi jablkami, cos wysmienitego...pozdrawiam.

rozella

rozella 2013-11-09

... mi się zawsze rozchodzi :)

stor55

stor55 2013-11-09

mój się też rozchodzi - pozdrawiam bardzo świątecznie

kotik

kotik 2013-11-09

ale zapachniało:)))
wygląda super!

kris13

kris13 2013-11-09

O! też nie pamiętam kiedy robiłam struclę makową.............

isia222

isia222 2013-11-10

dawno nie robiłam, a aaardzo lubię

marek5

marek5 2013-11-10

Mniam!!W sam raz do kawusi

kimeraj

kimeraj 2013-11-10

I czemu koleżanka marudzi??? Przecież są doskonałe!

oliwkaa

oliwkaa 2013-11-11

sa wspaniale wypieczone...dziurka mile widziana !

efrost

efrost 2013-11-11

oj, zjadłabym chętnie.. :)

dodaj komentarz

kolejne >