Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
ewaiza 2013-11-11
O MATUCHNO 200 SZTUK JAK DUZO MUSIALAS LEPIC.
MY KOBITKI ZAWSZE MAMY COS DO ROBOTY .
slonko6 2013-11-11
Są ludzie, którzy nie mogą żyć nic nie robiąc:)) ja niestety już "wyrosłam" z tego, potrafię odpoczywać, pobyć sama ze sobą, delektować się wolnym czasem, pozdrawiam pracusię:) i podziwiam:)
baygel1 2013-11-11
No to faktycznie żeśmy się umówiły. Ja ulepiłam 230 ,trochę zamroziłam dla Kuby ,trochę na wynos a na jutro zostało tak ,,dietetycznie,, :)
budrys3 2013-11-17
podziwiam za ilość ulepionych pierożków, u mnie też pierogi ruskie, ponad 100 ulepiłam :) nie wyobrażam sobie ulepić ich drugie tyle tego samego dnia, pozdrawiam