50 dag cukru pudru
1 białko
3 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki syropu miętowego(mogą być krople miętowe)
20 dag ciemnej czekolady
Cukier puder,białko,sok z cytryny i zapach miętowy,połączyć i zagnieść.Rozwałkować podsypując cukrem pudrem na ok. 0,5 cm. wyciąć krążki za pomocą literatki lub kieliszka.Krążki odstawić by obeschły na ok. godzinę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Gdy czekolada wystygnie ale będzie jeszcze płynna (w ciepłej pastylki się rozpuszczą)za pomocą widelca zanurzyć w czekoladzie,pozwolić nadmiarze czekolady spłynąć.Ułożyć na pergaminie i odstawić najlepiej do drugiego dnia by stężały....
dodane na fotoforum:
ania03 2014-08-13
re.takie kiszki jak na kiełbasę też mogą być:)bo jak nie mam jelit grubych to właśnie robię kiszkę w cienkich...smakowicie wyglądają te krążki miętowe...jak dobrze pamiętam...miłego dnia..znikam na pole
ania03 2014-08-13
re.nawet jak pęknie to się zapiecze farsz...nakłuj delikatnie igłą...dzięki za dobre słowo
ebrima 2014-08-13
Fajny i prosty przepis ... dzięki ... ;-)
Jednak te krople miętowe przyznam zaskoczyły mnie,
ale jest chyba tej mięty tam dostatecznie dużo
i obecność spirytusu dodaje pastylkom mocy.
To dla hardcorowców ... hi hi hi ... ;-)
Ja użyję jednak syropu ... a może istnieje zapach miętowy?
Czy ewentualnie on może do tego przepisu posłużyć?
Ślicznego dnia, pozdrawiam milutko ... ;-)
ebrima 2014-08-13
Re. Dzięki za wyjaśnienie. Nie mam jednak pojęcia,
czy można u nas kupić syrop miętowy.
Nie słyszałam o nim w każdym razie.
Nie jestem też jednak znawczynią sztuki kulinarnej
i mogę po prostu nie być zorientowana, co jest,
a czego brak na naszym rynku.
Pozostają zatem krople miętowe ... ;-))