POLECAM JEST TO BARDZO SMACZNE CIASTO...
biszkopt:
5 jajek
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
krem budyniowy:
500 ml.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
10 dag cukru
2 cukry waniliowe
kostka masła 82%
masa brzoskwiniowa:
2 galaretki brzoskwiniowe
duża puszka brzoskwiń
masa czekoladowa:
40 dag kremu orzechowo-czekoladowego
2 wafle w czekoladzie
pianka śmietankowa:
330 ml.śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
galaretka cytrynowa
dodatkowo:
duże opakowanie podłużnych biszkoptów
gorzka czekolada
Biszkopt:Białka ubijamy z cukrem.Dodajemy żółtka,ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem.Przekładamy do formy(ok.37x25).Pieczemy w 180 °C ok 25-30 min.Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
Krem budyniowy:400ml.mleka gotujemy z cukrem.Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkami i obiema mąkami.Gotujemy energicznie mieszając aż zgęstnieje.Studzimy i ucieramy z masłem.
Masa brzoskwiniowa:Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l.wody.Dodajemy syrop z brzoskwiń i pokrojone w kostkę owoce.
Na jeden blat wykładamy tężejącą galaretkę z owocami.Przykrywamy drugim blatem.Podgrzewamy krem czekoladowo-orzechowy,mieszamy z pokruszonymi waflami.Wykładamy na placek.Następnie wykładamy krem budyniowy.Układamy biszkopty.Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i dodajemy krzepnącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.Tężejącą piankę wykładamy na placek.Wierzch posypujemy tartą czekoladą....
dodane na fotoforum: