50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy
30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa
Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.
dodane na fotoforum:
hbabik 2015-02-21
OOOOoooo...PYCHOTA...MOJE ULUBIONE,DOŚĆ SPORY KAWAŁEK ZABIERAM DLA SIEBIE...DZIĘKUJE
niusia1 2015-02-21
pychota; ja w tym roku zwijanych makowców na święta nie robiłam tylko placek z makiem miałam,ale czytam komentarze poprzedniczek i się trochę dziwię,bo co tu może się nie udać no nie? najwyżej trochę "pękną" haha!
magdabo 2015-02-21
wyglądają jak z cukierni , tak pięknie Ci wyszły ...
baygel1 2015-02-21
Bożenko ! podrzuc ,bo ja przez to zamieszanie z nowym domownikiem nic nie upiekłam :)
gosku 2015-02-22
moje ulubione !!!
do milego Bozenko:))
hebe55 2015-02-25
Moja ulubiona, ale jestem na diecie.....:)