Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.

dodane na fotoforum:

gosku

gosku 2015-06-05

ale narobilas mi smaka Bozenko:)

niusia1

niusia1 2015-06-05

Ja tez bym takie zjadła chetnie

kudelka

kudelka 2015-06-05

Ale pięknie i smacznie podane Bożenko :)))

alisha

alisha 2015-06-05

Pysznie

jolak54

jolak54 2015-06-05

Z sosem grzybowym na pewno pysznie smakują..........uroczego i przyjemnego wieczorku......:)))

jaworr

jaworr 2015-06-05

Pyszne danie.... lubię takie, a specjalnie kluski..:))

teresa71

teresa71 2015-06-05

Mniam mniam przepysznie wygląda danie

magdabo

magdabo 2015-06-08

lubimy jarskie dania ... mniam !

halinag

halinag 2015-06-08

tez tak robię w piątki bez mięska:))

ki32liy

ki32liy 2015-06-27

wspaniałe danie :)

dodaj komentarz

kolejne >