PYZY ZIEMNIACZANE
ok.2 kg ziemniaków. Ziemniaki obrać,pół kilograma ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce.Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone gazą odcisnąć sok do miski i odstawić na 10-15 minut.Po czym zlać płyn a pozostałą na dnie skrobię dodać do ugotowanych i surowych ziemniaków,wymieszać gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (ok 2-3 łyżki wszystko zależy od ziemniaków jakich użyjemy)Z masy formować w rękach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok.10 min.
Podawać polane masłem lub przesmażonym boczkiem z cebulką...
dodane na fotoforum:
jaworr 2015-07-31
To jest moje ulubione jedzonko...to potrafię do momentu pęknięcia..:)
Pozdrawiam..:)
krysty9 2015-07-31
moja mama takie robiła :) Nie pamiętam tylko, czy dawała te ugotowane ziemniaki. U nas nazywało się je gały lub gałki. To tak regionalnie http://ciastanastol.com.pl/%C5%9Bwi%C4%99tokrzyskie.html
niusia1 2015-07-31
ja takich nie robiłam jeszcze; u nas to albo tylko na surowych ziemniakach i łyżką kładzone na wodę,albo z gotowanych ziemniaków- kopytka się robi