Miodownik
50 dag mąki
30 dag cukru
25 dag margaryny
9 jajek
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
35 dag miodu
przyprawa do piernika
Z 2 łyżek cukru upalić karmel,rozrzedzić połową szklanki wody,wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód i pozostałe składniki a na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto będzie lejące.Ciasto podzielić na trzy części i kolejno upiec blaty na sporej blaszce (35x25cm.) w 180 °C.
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty
Po upieczeniu i wystudzeniu blaty przełożyć powidłem (ok.40 dag) i kremem budyniowym wierzch oblać polewą czekoladową.
Rolada czekoladowa
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki psz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na dużą blaszkę do rolad.Piec ok.15-20 minut w 160-180 °C .po wyjęciu z pieca wyłożyć na ściereczkę i razem ze ściereczką zrolować,wystudzić.
20 dag masła
2 jaja
2 żółtka
szklanka cukru pudru
10 dag czekolady gorzkiej(wedlowskiej)
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja i żółtka z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę.
Roladę rozwinąć ze ściereczki,posmarować kremem wzdłuż jednego boku położyć pasek zastygłej galaretki owocowej lub wisienki kandyzowane jedna obok drugiej,zwinąć w rulon,schłodzić.wierzch można ozdobić dowolnie.
Pysznotka
40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty.
dodane na fotoforum:
violinka 2015-08-01
mniammmm pysznotkę zrobiłam z innym trochę kremem pychaaa