Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

KREM...

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

jola09

jola09 2015-08-08

Oj tak wypada

niusia1

niusia1 2015-08-08

pyszna! Bożenko wiem coś na ten temat,bo u mne goście za chwilę będą tylko ja nie piekłam bo będzie grill no to co innego szykowałam uffff!

kris13

kris13 2015-08-08

O, jaka pyszna ta karpatka ;):))

siaba

siaba 2015-08-09

Pięknie wygląda i pewnie bardzo smaczna:)

jaworr

jaworr 2015-08-10

Apetyczne ciasto, wyszły wysokie karpaty..:)

dodaj komentarz

kolejne >