Jest to doskonały dodatek do mięsa z grilla, szczególnie rozmaitych kiełbasek i kotlecików a także baza do sosów paprykowych np. do placków po węgiersku. Ajwar można jeść także na kanapkach, jako dodatek do jajek, sałatek, past i tak dalej w nieskończoność :)
3 kg papryki czerwonej
duża główka czosnku
Paprykę oczyścić z nasion i razem z obranym czosnkiem zmielić w maszynce na drobnym sitku.Po czym dodać:
60 dag przecieru pomidorowego
6 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
8 dag soli
50 dag cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka octu 10 %
2 dag (torebka) ostrej papryki lub chili
Wszystko razem gotować aż zgęstnieje,usunąć liście i ziele,można zmiksować na gładko,przełożyć do słoiczków zamknąć i pasteryzować 5-8 minut...
dodane na fotoforum:
gosku 2015-08-15
cos ciekawego :))