Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Jest to doskonały dodatek do mięsa z grilla, szczególnie rozmaitych kiełbasek i kotlecików a także baza do sosów paprykowych np. do placków po węgiersku. Ajwar można jeść także na kanapkach, jako dodatek do jajek, sałatek, past i tak dalej w nieskończoność :)

3 kg papryki czerwonej
duża główka czosnku

Paprykę oczyścić z nasion i razem z obranym czosnkiem zmielić w maszynce na drobnym sitku.Po czym dodać:

60 dag przecieru pomidorowego
6 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
8 dag soli
50 dag cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka octu 10 %
2 dag (torebka) ostrej papryki lub chili

Wszystko razem gotować aż zgęstnieje,usunąć liście i ziele,można zmiksować na gładko,przełożyć do słoiczków zamknąć i pasteryzować 5-8 minut...

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2015-08-14

Dziewczyno, będzie smacznie i zdrowo u Ciebie, bo wiesz co dajesz..:)

pusia85

pusia85 2015-08-14

zapewne bardzo smaczne, ale zdradzi Pani do czego takiej pasty można użyć?

jadpaw5

jadpaw5 2015-08-15

Pycha. Warto zrobić i zabezpieczyć się przed drożyzną

gosku

gosku 2015-08-15

cos ciekawego :))

dudek45

dudek45 2015-08-15

juz widze ze dobre, a z czym to sie je?

isia222

isia222 2015-08-15

ooo, ciekawy domowy przepis, dotąt tylko kupowałam...

kris13

kris13 2015-08-15

Takiej nie robię ale keczup z papryki tak.............

vip54

vip54 2015-08-15

Nie znam takiej

lisek52

lisek52 2015-08-15

Pozdrawiam:)

laura5

laura5 2015-08-16

(ツ).Pozdrawiamy w niedziele.)

ewita68

ewita68 2015-08-16

Super pasta, ja uzywam ją na grila oraz do kanapek :))

jmania

jmania 2015-08-17

Czytałam o tej pascie ale sama nie robiłam

halinag

halinag 2015-09-16

nie będzie za ostra?

dodaj komentarz

kolejne >